Despre Dr. Mamulea

poza-8
TRECUTUL NOSTRU
Familia Mamulea își are originile în Argeș, fiind o familie de oameni muncitori, perseverenți și devotați acestei țări, apropiați ai familiei regale din România și ai familiei Bratianu. Familie Mamulea a ramas multă vreme în obscuritate, cei mai multi membri acestei familii devenind cunoscuți la începutul secolului XIX.

Despre Spirea Mamulea nu se cunosc foarte multe date, negustor iscusit, ctitor al Hanului Spirea Mamulea, a stiut să-și educe copii cu un dezvoltat simț moral și spiritual:

  • Nicolae Mamulea (1883 – 1957) – Dr. în Științe Economice, a studiat economia în Austria, membru al Camerei de Comerciu și Industrie – Circumscriptiunea II (din județul Argeș), președinte al acestei instituții în perioada 1890-1891 – condamnat de către regimul comunist la 10 ani de inchisoare. Decedat în timpul executării acestei condamnari.
  • Mihail Mamulea (1907 – 1944) – Dr. în Științe Juridice – magistrat, judecător de instrucție și consilier de curte.
  • Mamulea Ștefan – Dr. în Științe Juridice și Economice – fiul lui Nicolae Mamulea și nepot al Dr. Mamulea – medicul Curții Regale – din 1931, încă de pe vremea studenției, a fost inițiat în politică de către Armand Călinescu, pe atunci șeful organizației țărăniste din județul Argeș. În anul 1938 a fost numit de către Armand Călinescu judecător la Tribunal Ilfov unde lucează pănă în 1941. Apropiat a lui Constantinescu Claps, Constantin Vișoianu, Iuliu Maniu, a fost condamnat de către regimul comunist la 14 ani î

 

Ion Mamulea (noiembrie 1873 – 1956) – Medic al Curții Regale din România,   prieten bun cu I.C. Brătianu, ofițer de carieră, general. A absolvit Gimnaziul de băieți din Pitești (1892) și Facultatea de Medicină din București în 1898. Are diverse specializări în domeniu; a activat în batalioane și regimente din România, combatant în Primul Război Mondial (1916 -1918, colonel, Frontul din Moldova (1917), inspector pentru Linia Cucuteni-Iași, Dirigent al Eforiei Spitalelor din Sinaia, Prahova. General medic (1934).

În perioada 1926 – 1935 a condus Clinica Medicală, actualmente Spitalul Colentina. A beneficiat de importante distincții militare române și a contribuit cu studii, analize, rapoarte, reuniuni tematice și prin diverse colaborări la consolidarea sistemului național din România, colectând în acest sens aprecieri publice antume și postume. A ajutat statul roman după cel de al doilea razboi mondial, contribuind alături de alte personalități ale timpului la refacerea Bucureș Opere si tratate: Tratamentul ulcerului la stomac. Indicațiuni operatorii – Teza pentru doctorat în medicină și chirurgie.

Medicul curant, și totodată prieten apropiat al Reginei Maria, pe tot pacursul vieții sale, și-a facut cunoscută dorința de a-și ajuta semenii și de a contribui la consolidarea sistemului sanitar din România și nu numai.Asociația “Dr. Mamulea” a luat naștere din dorința de a duce mai departe și de a îndeplini, după posibilități, o parte din aspirațiile, visurile și dorințele predecesorilor mei.

Tamara Mamulea