Dr. Ion Mamulea

poza-8

 

 

Dr. ION MAMULEA (noiembrie 1873 – 1956) – Medic al Curții Regale din România,   prieten bun cu I.C. Brătianu, ofițer de carieră, general. A absolvit Gimnaziul de băieți din Pitești (1892) și Facultatea de Medicină din București în 1898. Are diverse specializări în domeniu; a activat în batalioane și regimente din România, combatant în Primul Război Mondial (1916 -1918, colonel, Frontul din Moldova (1917), inspector pentru Linia Cucuteni-Iași, Dirigent al Eforiei Spitalelor din Sinaia, Prahova. General medic (1934).

În perioada 1926 – 1935 a condus Clinica Medicală, actualmente Spitalul Colentina, contribuind la desavarsirea actului medical din acea perioada. Implicarea lui nu s-a limitat doar la sfera domeniului medical, ci a contribuit cu darnicie la sustinerea si dezvoltarea societatii civile,fiind si un militant al actelor  de caritate.

A beneficiat de importante distincții militare române și a elaborat numeroase  studii, analize, rapoarte si reuniuni tematice.

Prin diverse colaborări valoroase si-a adus aportul la consolidarea sistemului național din România, colectând în acest sens aprecieri publice antume și postume. A ajutat statul roman după cel de al doilea razboi mondial, contribuind alături de alte personalități ale timpului la refacerea orasului Bucuresti.

Medic curant al familiei regale din Romania și totodată prieten apropiat al Reginei Maria, pe tot pacursul vieții sale și-a facut cunoscută dorința de a-și ajuta semenii și de a contribui la consolidarea sistemului sanitar din România.

Manati de dorinta  de a duce mai departe actul de umanitate al Dr. Mamulea, precum si o parte din aspiratiile,visurile si dorintele sale legate de oameni, am nascut aceasta  asociație “Dr. Mamulea , convinsi fiind de reusita noastra.

Tamara Mamulea

Doneaza prin card