Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu

Capsula endoscopica – metoda moderna valoroasa de diagnostic si monitorizare in pediatrie

Asociaţia Dr. Mamulea împreună cu Labyrinthe Paris au dat startul campaniei de strângere de fonduri pentru achizitia a 24 de Capsule Endoscopice pentru Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu în valoare de 12.000 Euro.

Afecţiunile digestive sunt unele dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic întâlnite la populaţia pediatrică de toate vârstele. Mai mult, în ultimii ani, bolile inflamatorii intestinale afectează în mod alarmant un procent semnificativ de copii cu vârste din ce in ce mai mici. Deşi prevalenţa este evident în creştere, posibilitatile de explorare în vederea unui diagnostic precis şi precoce, aprecierea extensiei bolii rămân în multe cazuri limitate. Adesea afectarea intestinului subţire este imposibil de evaluat imagistic la copil.

Capsula endoscopică este o metodă minim invazivă şi o unealtă de diagnostic valoroasă pentru explorarea acestei porţiuni a tractului digestiv. Poate detecta leziuni de dimensiuni mici, superficiale, cauze de sângerare ocultă la rezoluţie excelentă, altfel inaccesibile explorărilor radiologice şi endoscopice clasice. De asemenea, poate furniza informaţii funcţionale, având în vedere deplasarea pasivă a dispozitivului prin intestin.

Între indicaţiile acestei metode se regăsesc: evaluarea extensiei bolii inflamatorii intestinale, diagnosticul diferenţial între cele două forme de boală, polipi şi alte formaţiuni tumorale la nivelul intestinului subţire, boala celiacă, localizarea sângerării digestive în anemiile cronice. Contraindicaţiile sunt limitate la tulburări de deglutiţie, obstrucţii sau stenoze de intestin subţire.

Metoda este minim invazivă, implică înghiţirea dispozitivului şi monitorizarea pasajului prin tractul digestiv până la eliminarea în scaun. Nu este nevoie de anestezie sau sedare şi poate fi efectuată în regim de ambulator. Este nevoie de pregătire minimă prealabilă. Deşi este o metoda de diagnostic şi nu poate fi utilizată în terapie, anumite decizii de tratament chirurgical se pot lua pe baza informaţiilor obţinute prin această formă de endoscopie.

 

Doneaza prin card